четвер, 19 жовтня 2017 р.

Міні-проект

«Опале листя: користь чи шкода?»

 Вже й верба поскидала листочки,
За водою вони попливли.
Поріділи ліси і садочки,
Їхнє листя вітри віднесли.
Лише квітнуть іще хризантеми
І троянди подекуди є.
Хмари створюють зайві проблеми,
Пізня осінь співає своє...

Розмовами про опале листя захоплені не тільки лірики і меланхоліки, а й пересічні громадяни та науковці, адже восени листя падає скрізь: в парках, садах і на вулицях. Одні фахівці стверджують, що в такому листі зимують шкідники і збудники хвороб, і тому його видалення? (утилізація) йде деревам на користь???. Інші ж наполягають, що опале листя представляє собою цінне добриво і захищає ґрунт від промерзання, даючи можливість весняним травам почати свій розвиток, ще під снігом. Треті ж, не вдаючись у наукові подробиці, просто спалюють листя.

Як відомо, людська діяльність наносить шкоду, а подекуди й призводить до повного знищення природних ландшафтів, в тому числі і рослинного світу, який нас оточує. Наразі актуальним напрямком стала екологічна освіта суспільства, яка передбачає ще змалку прививати любов та бережливе ставлення до природи, формувати усвідомлення важливості позитивної взаємодії людини з природою.
   
Для того, щоб з’ясувати опале листя – це користь чи шкода, учні 5-А класу з вадами слуху стали учасниками міні-проекту «Опале листя: користь чи шкода?»
Метою проекту було навчитись розрізняти явища природи за ознаками, формувати уявлення про  пристосуванням рослин до змін навколишнього середовища, розвивати екологічну свідомість як основу для формування екологічного мислення та культури поведінки у довкіллі, виховувати любов й бережливе ставлення до живої природи та рослинного світу в цілому.

Учні працювали за таким планом:

•   вивчали основні осінні явища в житті рослин.
• спостерігали, які зміни відбуваються у навколишньому середовищі з рослинами та деревами.
•робили порівняння декількох рослин між собою, виходячи з уявлень про осінні явища в житті кожної рослини



Таким чином, ми розібрали на прикладі осінніх явищ у житті рослин, важливість процесів що відбуваються  в природі.

.



Немає коментарів:

Дописати коментар